Kavliprisen 2010

Kavliprisen 2010 ble delt ut i Oslo Konserthus tirsdag 7. september av kong Harald V. Det var en stilfull seremoni som ble ledet av tidligere kulturminister Åser Kleveland og skuespilleren og vitenskapsformidleren Alvin Alda, og med kunstneriske innslag av Oslo Camerata, Trond Sagbakken, Didrik Solli-Tangen, Sivia Moi og Kerson Leong

Kavliprisen, som er innstiftet av den norskfødte milliardæren Fred Kavli, gis annet hvert år for fremragende forskning innen astrofysikk, nanoteknologi og nevrovitenskap, tre fagområder Kavli ser som spesielt viktige.

Årets pris i astrofysikk gikk til tre forskere som alle har gitt viktige bidrag til konstruksjon av store teleskoper ved å utvikle forskjellige metoder for å framstille de enorme og ekstemt nøyaktige utformede speilene som trengs for å studere de fjerneste delene av verdensrommet.
Prisen i nanoteknologi gikk til to forskere. Den ene, Donald Eigler, er kjent for å være den første personen som klarte å plukke opp et individuelt atom og presis plassere det i en annen posisjon. Som et stunt skrev han logoen til sin arbeidsgiver, IBM, med hjelp av 35 individuelle xenon-atomer. Den andre, Nadrian Seeman, fikk prisen for sitt arbeid med å konstruere tredimensjonale nanostrukturer ved hjelp av DNA- molekyler, altså det som arvestoffet består av. Dette gir også en interessant kobling mellom fysikk og biologi.
Prisen i nevrovitenskap gikk til tre forskere som alle har gitt viktige bidrag til å forstå hvordan signaler overføres mellom nerveceller.
Les nærmere om de forskjellige prisvinnerne her.

I tilknytning til utdelingen holdes det flere andre arrangementer denne uken. Mandag 6. september ble The Kavli Prize Science Forum avholdt i Universitetets Gamle festsal, med utenriksminister Jonas Gahr Støre som innleder. Støre fremhevet betydningen av forskning, ikke minst når det gjaldt de utfordringer verden står ovenfor når det gjelder klimaendringer. Han uttrykte her et ønske om at forskere måtte komme mer på banen, og ikke være så forsiktige når det gjaldt å viderebringe deres kunnskaper om klimaproblematikken.

Den ene av hovedtalerne var president Barack Obamas vitenskapsrådgiver John P. Holdren, som også hadde klimaspørsmålet som sitt hovedtema. Han snakket også om hvor stor vekt Obama legger på betydningen av forskning, ikke minst grunnforskning.

Det er interessant å merke seg at den norske regjering tydeligvis nå legger stor vekt på å komme på banen når det gjelder vitenskap. Ikke bare deltok utenriksministeren på arrangementet, men forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland var til stede på hele arrangementet og sa avslutningsordene. Hun var også til stede på selve prisutdelingen, i motsetning til forrige gang, da regjeringen glitret med sitt fravær.

Legg igjen en kommentar